Warsztaty kulinarne w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Produkty tradycyjne posiadają specyficzny charakter oraz niezwykłe walory smakowe. Ich wytwarzanie jest pewnego rodzaju ceremoniałem, dlatego jest tak ważne to ,aby tego nie zatracić i dać możliwość młodszym pokoleniom zasmakowania przeszłości. Koło Gospodyń Wiejskich z Grodziska Dolnego 30 listopada przeprowadzi w muzeum kultury ludowej w Kolbuszowej warsztaty kulinarne o na których zaprezentuje sposób wytwarzania gołąbków z kaszą gryczaną i tartymi ziemniakami, kaszy jaglanej z marchwią oraz kaszy pęcak z suszkami .Kolejne warsztaty kuchni regionalnej 25 stycznia w muzeum kultury ludowej w Kolbuszowej poprowadzi Elżbieta Starzak, która zdradzi tajniki przyrządzenia zupy dziadowskiej, zupy z dyni i jagodzianek . Wszystkie prezentowane potrawy są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Inicjatorem warsztatów kulinarnych jest Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Szczegółowe informacje o tym wydarzeniu: http://www.muzeumkolbuszowa.pl/wydarzenia-menu/warsztaty/153-gotuj-z-tradycja.